Ο Δίας άφησε δύο αετούς, ο ένας πετούσε προς τα ανατολικά και ο άλλος προς τα δυτικά, συναντήθηκαν στους Δελφούς και τους έκαναν το κέντρο του κόσμου.
Στο κέντρο της γης, όπως ονομαζόταν οι Δελφοί, υπήρχε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, του οποίου η φήμη ξεπερνούσε, ακόμη και από την αρχαιότητα τα σύνορα της Ελλάδας, όπως μαρτυρούν οι ανακαλύψεις που έγιναν σε ανασκαφές σε Συρία και Αρμενία.
Το μαντείο των Δελφών ήταν αφιερωμένο στον Θεό Απόλλωνα και η Πυθία (Πρωθιέρεια) ενεργούσε ως μεσάζοντας, μεταδίδοντας τους χρησμούς στους ενδιαφερόμενους.
Οι Δελφοί αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών όλο το χρόνο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την παράδοση, στους Δελφούς υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη Θεά της Γης, το οποίο φρουρούσαν πύθωνες. Ο Απόλλων σκότωσε τους πύθωνες και έχτισε το δικό του ιερό, τον Ναό του Απόλλωνα.
Το Μαντείο των Δελφών υπήρξε σπουδαίο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα π.Χ. και αντάμειψε τον «Θεοπρόπο» με τον χρησμό που θεωρείται ο πιο αξιόπιστος. Οι αρχαίοι προσκυνητές εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους μέσα από αρχαιολογικές ανασκαφές και βρήκαν δεκάδες εξαίσιες αναθηματικές πλάκες.
Υπάρχουν αμέτρητα αξιοθέατα στους Δελφούς. Από τους σημαντικότερους Αρχαιολογικούς Χώρους είναι ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Ιερά Οδός, η Κασταλία Πηγή, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας.
Η σύγχρονη πόλη των Δελφών χτίστηκε δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, σε υψόμετρο 570 μέτρων, με θέα τους ελαιώνες της Άμφισσας και τον κόλπο της Ιτέας.
Λόγω του αρχαιολογικού χώρου και του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού η γειτονική Αράχωβα έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
…και να θυμάστε πως το καλύτερο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο !!!