Ο Πόρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Αργοσαρωνικού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 2 νησιά, την Σφαιρία και την Καλαυρία, τα οποία χωρίζονται από ένα στενό κανάλι.
Διακοπές στον Πόρο σημαίνει γαλήνη και ξεγνοιασιά, παραλίες με πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα, νόστιμο φαγητό, ποδηλατάδες και βόλτες στη φύση!!!
Περιπλανήσου στα γραφικά σοκάκια της για να θαυμάσεις τα νεοκλασικά σπίτια, τα όμορφα μπαλκόνια, τις ανθισμένες γωνιές και τα μικρά μαγαζάκια. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς το ιστορικό ρολόι, σήμα κατατεθέν του νησιού το οποίο κατασκευάστηκε το 15ο αιώνα από τους Αρβανίτες που τους κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Οι Αρβανίτες αυτοί έχτισαν τα σπίτια τους στο Καστέλι, εκεί που είναι τώρα το Ρολόι, το έμβλημα του Πόρου, απ’ όπου θα απολαύσεις ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Ο Πόρος είχε αναπτύξει σπουδαία εμπορική ναυτιλία, αλλά όχι και ιδιαίτερη πολεμική δράση κατά των Τούρκων όσο τ’άλλα νησιά. Κι αυτό γιατί, όντας πολύ κοντά στη στεριά ήταν ιδιαίτερα ευάλωτος στα τούρκικα γιουρούσια.
Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Πόρου:
Λιμανάκι της Αγάπης: Τα πανύψηλα πεύκα, τα καταγάλανα νερά και η χρυσή αμμουδιά συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς, ιδανικό για ρομαντικές στιγμές. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει καντίνα.
Ρωσικός Ναύσταθμος: Γοητευτικός όρμος με άμμο, πεντακάθαρα νερά και με μία καντίνα. Εδώ βρίσκονται τα ερειπωμένα κτίρια του παλιού Ρωσικού Ναυστάθμου, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Εκεί το 1834 οικοδομήθηκαν αποθήκες και φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο Ρωσικός στόλος, που έπλεε στα νερά του Αιγαίου.
Το Δασκαλιό βρίσκεται απέναντι από τον Ρωσικό Ναύσταθμο. Σε αυτό το μικρό νησάκι βρίσκεται μία εκκλησία, η Κοίμησις της Θεοτόκου (Παναγίτσα). Στο εκκλησάκι αυτό , έχουν γίνει πολλοί γάμοι και βαφτίσια.
Ο Φάρος «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων. Είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας και αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε την πλήρη και εκ βάθρων αποκατάσταση του ιστορικού πετρόκτιστου φάρου με αποτέλεσμα ο ανακαινισμένος φάρος να είναι σήμερα ένα στολίδι και μια υπενθύμιση για την αξία αυτών των σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της ναυτικής μας κληρονομιάς.
Στα ανατολικά του λιμανιού του Πόρου βρίσκεται το νησάκι Μπούρτζι. Στο νησάκι αυτό το 1827, ο Γερμανός στρατιωτικός Κ. Γ. Έιντεκ -αφού πρώτα γκρέμισε το μικρό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου που υπήρχε εκεί – έχτισε ένα ισχυρό κάστρο για να προστατεύει το λιμάνι.
Στο πέρασμα των χρόνων το κάστρο χρησιμοποιήθηκε από τον Μιαούλη κατά την εμφύλια διαμάχη του με τον Καποδίστρια η οποία και οδήγησε στην καταστροφή μέρους του στόλου της Ελλάδας. Η τελευταία του χρήση ήταν κατά την γερμανική Κατοχή από το γερμανικό ναυτικό και μεταπολεμικά από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ως αποθήκη πυρομαχικών.
Σήμερα το, ακατοίκητο πια, νησάκι έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και το κάστρο διατηρητέο. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με βάρκα αλλά, αν η αντοχή σας το επιτρέπει, μπορείτε να φτάσετε εκεί κολυμπώντας από την ακτή.
Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής περιτριγυρίζεται από ψηλά και ισχυρά τείχη, χωρίς ανοίγματα. Υπάρχει μόνο η κεντρική πύλη και οι πολεμίστρες. Στον ορθογώνιο περίβολο, βρίσκεται ο ναός, το καθολικό και οι οικογενειακοί τάφοι του Τομπάζη, του Ν. Αποστόλη και του Υδραίου ναυάρχου Αν. Μιαούλη. Στο ναό κυριαρχεί η απλότητα, χωρίς πολλές τοιχογραφίες.
Ελπίζω να σας αρέσει το βίντεο και θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας.
Κάντε Εγγραφή στο κανάλι μου!
Καλή Θέαση!