Η Σιδηροδρομική γραμμή Διακοπτού – Καλαβρύτων, ευρύτερα γνωστή ως Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοφτού – Καλαβρύτων (ή απλά Οδοντωτός), είναι οδοντωτή σιδηροδρομική γραμμή στενού εύρους στην Αχαΐα που συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα.
Είναι έργο της περιόδου του Χαρίλαου Τρικούπη, που ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαρτίου 1896 επί κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα έργα της εποχής, καθώς ο Οδοντωτός ήταν ο πιο ορεινός σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα δύσκολο έδαφος αλλα και το μεγάλο υψόμετρο. Για να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες, οι σιδηρόδρομοι υιοθέτησαν την τεχνολογία οδοντωτών τροχών, η οποία γατζώνεται επάνω στις ράγες όταν η κλίση εδάφους είναι άνω του 10%. Ο σιδηρόδρομος διέρχεται από το φαράγγι του Βουραϊκού, περνώντας από σήραγγες και γέφυρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων.
Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας, ενώ επίσης κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.
Με πλάτος γραμμής 75 εκατοστά, ο Οδοντωτός είναι μια από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε τόσο στενά ήταν για να χρησιμοποιήσει μικρότερα, πιο ευκίνητα βαγόνια σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή και να ελαχιστοποιήσει το κόστος κατασκευής. Το συνολικό του μήκος είναι 22 χιλιόμετρα. Η μέγιστη κλίση της γραμμής στα οδοντωτά σημεία είναι 17,5%, ενώ η μέγιστη κλίση της γραμμής χωρίς οδοντωτά σημεία είναι 3,3%.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα θαυμάσετε την διαδρομή απο την θέση του μηχανοδηγού!!!Το πιο ωραίο κομμάτι της διαδρομής ξεκινάει μετά την Ζαχλωρού (20 λεπτά), περνώντας πάνω απο γέφυρες μέσα απο τούνελ και ταξιδεύοντας δίπλα στο ποτάμι!!!
Ελπίζω να σας αρέσει!
…και να θυμάστε πως το καλύτερο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο !!!