Ένα μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο, ζωντανό σύμβολο της αρχαίας και σύγχρονης κληρονομιάς του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η κληρονομιά του αρχαίου αθλητισμού, της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, του νεοελληνικού αθλητισμού και του πολιτισμού, αποτυπώνεται στο λευκό αττικό μάρμαρο του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και μέρος της αθλητικής και ολυμπιακής ιστορίας της Ελλάδας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής το Παναθηναϊκό Στάδιο προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική ευκαιρία για αναζωογόνηση της ιστορικής μνήμης.
Το αρχαίο στάδιο κατασκευάστηκε γύρω στο 330 π.Χ. από τον Αθηναίο ρήτορα και πολιτικό Λυκούργο στο κοίλωμα μεταξύ των λόφων Άγρας και Αρδηττού. Το στάδιο αποτέλεσε το χώρο όπου τελούνταν οι αθλητικοί αγώνες των Μεγάλων Παναθηναίων.
Το σχήμα του Σταδίου ήταν ορθογώνιο με χωμάτινες πλευρές και είσοδο στη βόρεια πλευρά του. Η μορφή αυτή του Σταδίου διατηρήθηκε έως τον 2ο αι.μ.Χ.
Στην εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Αθήνα το Στάδιο ανακαινίζεται και ανοικοδομείται με λευκό μάρμαρο. Η νέα μορφή του Σταδίου συγκροτείται στο πλαίσιο της νέας εποχής που βιώνει η Αθήνα, ιδιαίτερα την περίοδο της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού. Την εποχή αυτή ο ρήτορας και σοφιστής Ηρώδης ο Αττικός, πολίτης με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, χορηγεί τα χρήματα για τη σταδιακή αναμαρμάρωση του Σταδίου την περίοδο 140-143 μ.Χ.
Η νέα μορφή του Σταδίου γίνεται πεταλόσχημη με σφενδόνη και πρόπυλο, χαρακτηριστικό σχήμα των ρωμαϊκών σταδίων και οι θέσεις των θεατών στα πρανή γίνονται μαρμάρινες από πεντελικό μάρμαρο. Στην κύρια είσοδο του Σταδίου χτίζονται μεγαλοπρεπή προπύλαια και ο χώρος διακοσμείται με περίτεχνα αγάλματα.
Εξέχουσα φιγούρα του Σταδίου της εποχής αυτής είναι η γερή μαρμάρινη πανοπλία του Ιματίου Διός, η παραλία ελληνική απόδοση της νίκης του Νίκαιου Διός. Το Στάδιο της εποχής της ρωμαϊκής ανακαίνισης υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα τους αγώνες και τελετές των Ρωμαίων, έπειτα σταδιακά εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο μαρμάρων για την κατασκευή οικιών και νεών κτιρίων στην Αθήνα.
Το 1870, ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός της ανασυγκρότησης του αρχαίου Σταδίου από τον γερμανό αρχαιολόγο και αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλερ. Το 1895, οι εργασίες ανακαίνισης του Σταδίου ολοκληρώθηκαν και την 25η Μαρτίου του 1896 πραγματοποιήθηκαν στο Στάδιο οι αγώνες των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων της νέας εποχής.
Από τότε και για 100 χρόνια, αναβίωσαν οι αθλητικοί αγώνες των Παναθηναίων, αναμεταδόθηκαν τα σπουδαιότερα γεγονότα του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πανεπιστημιακή προστασία του Σταδίου ξεκίνησε το 1962. Οι εργασίες προστασίας, ανασυγκρότησης και ανάδειξης του Σταδίου ξεκίνησαν το 1970 και ολοκληρώθηκαν το 1979 με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά την ανασυγκρότηση του 1979 το Στάδιο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους της Ελλάδας και ένα σύμβολο της αθλητικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας.
Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο …και να θυμάστε πως το καλύτερο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο !!!Σας ευχαριστώ!