Η ιστορική σιδηροδρομική Γέφυρα του Γοργοποτάμου, με μήκος 211 μέτρων και ύψος 30 μέτρων, έχει χαράξει μια από τις πιο θρυλικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942, ακριβώς στις 11:07, άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ) και του Ελληνικού Δημοκρατικού Εξωτερικού Σώματος (Ε.Δ.Ε.Σ), σε συνεργασία με Άγγλους σαμποτέρ, εκτέλεσαν επιθέσεις εναντίον της γέφυρας, καταστρέφοντάς την.
Τον Ιανουάριο του 1943, οι Ιταλοί ανακατασκεύασαν τη γέφυρα, η οποία ξαναλειτούργησε.
Αρχικά οι Ιταλοί φρουρούσαν την γέφυρα, αλλά αργότερα οι Γερμανοί ανέλαβαν τη φύλαξή της λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους Ιταλούς.
Η γέφυρα καταστράφηκε ξανά από τους αποχωρούντες Γερμανούς στις 13 Οκτωβρίου 1944.
Η γέφυρα ανακατασκευάστηκε το 1948 και σήμερα στέκει ως σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την ελευθερία. Το γεγονός αυτό, γνωστό ως “Επιχείρηση Χάρλινγκ”, στοίχισε στους αντάρτες μόνο τέσσερις τραυματισμούς, ενώ οι Γερμανοί έχασαν περίπου 20-30 στρατιώτες. Η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων για έξι εβδομάδες αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έδωσε νέα πνοή στον αγώνα για την ελευθερία.
Κατά τον εορτασμό της επετείου στις 29 Νοεμβρίου 1964 σημειώθηκε ένα αιματηρό περιστατικό, καθώς μια ξεχασμένη βόμβα ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας 13 και τραυματίζοντας 45 ανθρώπους. Το 1982, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου καθιέρωσε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως επίσημη ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.
Στο μικρό ύψωμα λαμβάνει χώρα επετειακή συγκέντρωση για να τιμηθεί το κατόρθωμα της 25ης Νοεμβρίου 1942.
Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο …και να θυμάστε πως το καλύτερο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο !!!
Σας ευχαριστώ!