Στη δυτική Πελοπόννησο, στην όμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, ακμάζει το πιο επιφανές ιερό της αρχαίας Ελλάδας, αφιερωμένο στον Δία. Τοποθετημένο στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, οι οποίοι συναντιούνται σε αυτό το σημείο, βρίσκεται η Αρχαία Ολυμπία!
Παρά την απομονωμένη της τοποθεσία κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία καθιερώθηκε ως το πιο σημαντικό θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο σε πανελλήνιο επίπεδο. Εδώ προέκυψαν οι διακεκριμένοι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που πραγματοποιούνταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, μια πανελλήνια παράδοση που διατηρείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η αρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Οι τοπικοί μύθοι για τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής, τον γνωστό Πέλοπα, και τον ποταμό θεό Αλφειό, αποτελούν έναν ένδειξη των στενών δεσμών του ιερού με την Ανατολή και τη Δύση.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεν υπάρχει άλλος αρχαιολογικός χώρος παγκοσμίως που να έχει τόσο έντονη αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα όσο η Ολυμπία. Το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα, και ο μνημειακού μεγέθους ναός του Δία, ο μεγαλύτερος στην Πελοπόννησο, είναι μερικά από τα αξιοθέατα του χώρου.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας περιλαμβάνει το Ιερό του Δία, με τους ναούς και τα κτίρια που σχετίζονταν άμεσα με τη λατρεία, καθώς και διάφορα οικοδομήματα που κατασκευάστηκαν γύρω από αυτό, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις για την προετοιμασία και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, βοηθητικά κτίρια και οικοδομήματα κοσμικής χρήσης.
Η Άλτις, το ιερό άλσος, αποτελεί τον πυρήνα του Ιερού, με τους ναούς, τους θησαυρούς και τα σημαντικότερα κτήρια του χώρου, διαχωρίζοντας τον από τη γύρω περιοχή με περίβολο.
Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ο περίβολος διευρύνθηκε και διαμορφώθηκαν δύο μνημειακά πρόπυλα στη δυτική του πλευρά. Σε προνομιακή θέση μέσα στον ιερό χώρο βρίσκεται ο γιγάντιος ναός του Δία και βορειότερα ο παλαιότερος ναός της Ήρας.
Στη βόρεια πλευρά υπήρχε το Μητρώο, ναός αφιερωμένος στη μητέρα των θεών Ρέα-Κυβέλη, και πίσω από αυτό, στους πρόποδες του Κρονίου, οι θησαυροί των ελληνικών πόλεων, κυρίως των αποικιών.
Στα δυτικά τους σώζεται το Νυμφαίο, το λαμπρό υδραγωγείο που αφιέρωσε στο ιερό ο Ηρώδης Αττικός. Μέσα στην Άλτι υπήρχαν επίσης το Πελόπιο, ταφικό μνημείο, το Πρυτανείο, έδρα των αξιωματούχων του ιερού, και το Φιλιππείο, κυκλικό οικοδόμημα που αφιέρωσε ο Φίλιππος Β΄, βασιλιάς της Μακεδονίας.
Στα νοτιοανατολικά του Ηραίου υπήρχε ο μεγάλος βωμός του Δία, σημαντικό μνημείο που δυστυχώς δεν διατηρήθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Στον υπόλοιπο χώρο του περιβόλου υπήρχαν βωμοί, αγάλματα θεών και ηρώων, ανδριάντες των Ολυμπιονικών, αφιερώματα επιφανών ιδιωτών και ελληνικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης Νίκης του Παιωνίου, η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.
Έξω από το νότιο περίβολο της Άλτις, υπάρχει το Βουλευτήριο και ακόμη πιο κάτω η Νότια στοά, που αποτελούσε την κύρια είσοδο του ιερού από αυτή την πλευρά.
Στο δυτικό τμήμα του χώρου υπάρχουν κτίρια για το προσωπικό του ιερού, τους αθλητές και τους επίσημους επισκέπτες, διαχωριζόμενα από την Άλτι με την ιερή οδό.
Ανατολικά της Άλτις εκτείνεται το στάδιο, όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Κατά την αρχαιότητα, νότια του σταδίου υπήρχε και ο ιππόδρομος, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν ίχνη του λόγω της παρασύρσεως του από τον Αλφειό ποταμό. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν επίσης κτίρια λουτρών και επαύλεων, όπως η έπαυλη που κατασκεύασε ο Νέρων κατά την παραμονή του στην Ολυμπία.
Ελπίζω να σας άρεσε το αρθρο…και να θυμάστε πως το καλύτερο ταξίδι είναι πάντα το επόμενο !!!
Σας ευχαριστώ!