You are currently viewing ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Η κατασκευή του οχυρού έγινε με απόλυτη μυστικότητα. Εργάτες από τη νότια Ελλάδα μεταφέρονταν ακτοπλοϊκώς στην Αμφίπολη, απ’ όπου έφταναν στο Ρούπελ τη νύχτα σιδηροδρομικώς ή με άλλα μέσα της εποχής, για να μην γνωρίζουν τον ακριβή τόπο εργασίας. Η απόφαση να εργάζονται εκεί άτομα από τη νότια Ελλάδα ήταν στοχευμένη ώστε να μην διεισδύσουν στους πληροφοριοδότες της βουλγαρικής πλευράς. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο σκοπός αυτών των έργων, αλλά προσπαθούν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση φιλοξενώντας διάφορες εκδηλώσεις με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Η ποσότητα σιδήρου, ξύλου και τσιμέντου είναι ίδια με τον αριθμό του προσωπικού. Στο σχεδιασμό ελήφθη μέριμνα για τη σύνδεση του οχυρού με την υπόγεια βεράντα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα.Το οχυρό είναι καμουφλαρισμένο με σιδερένιο πλέγμα και βλάστηση, ενώ στη στοά υπάρχουν χώροι υγιεινής, τουαλέτες, νιπτήρες, ντους, κουζίνες, υπόγειες δεξαμενές νερού με τουλάχιστον δεκαήμερη αυτονομία, σύστημα αγωγών με ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, ηλεκτρικά φώτα με γεννήτριες, καταιγίδες. Τα φώτα, οι κλινικές και οι αίθουσες θεραπείας είναι πλήρως εξοπλισμένα. Σε μια κόγχη του οχυρού υπάρχει τέμπλο. Μπαίνοντας στη στοά, το σχέδιο κατασκευής απαιτεί μια κίνηση «ζιγκ-ζαγκ», με ένα πολυβόλο σε κάθε γωνία να βλέπει προς την είσοδο. Έτσι κι αν μπει ο εχθρός από την είσοδο κάθε γωνιάς, τον περιμένει ο θάνατος!

Στις 6 Απριλίου 1941, η Γερμανία επιτέθηκε στην Ελλάδα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η επιθετική ομάδα έχει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι της αμυνόμενης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε μέσα. Οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την αμυντική γραμμή και έτσι την παρέκαμψαν, κινήθηκαν κατά μήκος του Αξιού ποταμού και κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη. Η αντίσταση του ελληνικού στρατού κράτησε από τις 6 έως τις 10 Απριλίου 1941. Η παράδοση του φρουρίου Ρούπελ έγινε στις 10 Απριλίου, όταν οι Έλληνες και οι Γερμανοί υπέγραψαν τη συμφωνία παράδοσης. Μετά την υπογραφή της συνθήκης, εστάλη τηλεφωνικό σήμα στον αρχηγό του συγκροτήματος, ταγματάρχη Γεώργιο Ντουράσο, να παραδώσει το οχυρό στους Γερμανούς αξιωματικούς. Κατά την παράδοση των φρουρίων, Έλληνες αξιωματικοί είπαν στους Γερμανούς ότι«τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται» . Ο συνταγματάρχης που ανέλαβε το οχυρό συνεχάρη τον διοικητή.

Παρακολουθήστε  μαζί μας τον εξωτερικό χώρο  του οχυρού και αφού περάσουμε στον προθάλαμο θα περιηγηθούμε στις στοές του οχυρού βλέποντας τα ιατρεία -χειρουργεία ,μαγειρεία ,τα μπάνια ,τον χώρο προσευχής και τέλος θα ανέβουμε στα πυροβολεία! Θα περπατήσουμε στις στοές την απόσταση των 122 μέτρων και θα βρεθούμε 30 μέτρα κατά από το σημείο που μπήκαμε !!! Συγχρόνως θα ακούμε τον εξαιρετικό στρατιώτη να μας εξιστορεί και να μας εξηγεί τα πάντα !

Ελπίζω να σας αρέσει το βίντεο και θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας!
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου!
Καλή θέαση!!!

Αφήστε μια απάντηση