You are currently viewing ΚΑΣΤΡΟ ΖΑΡΑΦΩΝΑ

ΚΑΣΤΡΟ ΖΑΡΑΦΩΝΑ

Το Κάστρο Ζαραφώνα βρίσκεται στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 730 μέτρων, δύο χιλιόμετρα νότια του χωριού Καλλιθέα, και δύο χιλιόμετρα από το χωριό Γεράκι. Το κάστρο δεσπόζει σε μια απομονωμένη αλλά τεράστια έκταση καλλιεργήσιμης γης και βοσκοτόπων. Βρίσκεται σε κομβική θέση γιατί “ελέγχει” την κοιλάδα του Ευρώτα και το πέρασμα από το οροπέδιο του Γερακίου στην Τσακωνιά.

Έχει τραπεζοειδές σχήμα και η κάτοψη προσαρμόζεται στο σχήμα του εδάφους. Ο συμπαγής περίβολος αποτελείται από πέντε πύργους: τρεις στη δυτική πλευρά, δύο στο ημικύκλιο και έναν στην ανατολική πλευρά. Η συνολική έκταση του κάστρου είναι περίπου 745 τετραγωνικά μέτρα.

Ο ψηλός κεντρικός πύργος (ύψος περίπου 8 μέτρα) βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της δυτικής πλευράς του τείχους, ευθυγραμμισμένος με τους δύο πύργους στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά,  χωρίζεται σε τρία επίπεδα, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Στο ισόγειο υπάρχει μια θολωτή στέρνα.

Το κάστρο είναι βυζαντινό αλλά έχει φράγκικες επιρροές στο αρχιτεκτονικό του ύφος. Σχετικά με την ηλικία του, ο A. Bon και ο K. Andrews, που υποστηρίζουν ότι το κάστρο του Ζαραφώνα δεν είναι φράγκικο και σίγουρα μπορεί να χρονολογηθεί στην περίοδο μετά την ανακατάληψη της Λακωνίας από τους Βυζαντινούς του Δεσποτάτου του Μορέως .
Πρόσφατη έρευνα έχει αποκαλύψει τουλάχιστον δύο στάδια κατασκευής.

Χάρη στις συνεχείς προσπάθειές της την τελευταία περίοδο, η Εταιρεία Πολιτιστικού Εξωραϊσμού Καλλιθέας (Ζαραφώνας) εξασφάλισε με επιτυχία ερευνητική χρηματοδότηση που εκπονήθηκε από μηχανικούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στόχος είναι να ενσωματωθεί αυτό το κάστρο, που θεωρείται εξαιρετικό δείγμα μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής, στο σχέδιο αποκατάστασης του Περιπάτου Αρχαιοτήτων Λακωνίας, καθιστώντας το τουριστικό πόλο έλξης για τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, η Ζαραφώνα θα αποκτήσει ένα ισχυρό σημείο αναφοράς που μπορεί να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός πυλώνας για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στη διεθνή λίστα προορισμών .

Παρακολουθήστε το βίντεο και θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας!
Κάντε εγγραφή στο κανάλι μου!
Καλή θέαση!!!

Αφήστε μια απάντηση