You are currently viewing ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Σε αυτό το άρθρο θα επισκεφθούμε το Διάσημο Εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας με τα πολλά δέντρα στην οροφή του. Επίσης θα περπατήσουμε κατα μήκος του ποταμού Χάραδρου να θαυμάσουμε το υπέροχο τοπίο και να φωτογραφίσουμε τις πανέμορφες πάπιες που κολυμπάνε.
Θα δούμε τις ταβέρνες όπου μπορείτε να φάτε και θα καταλήξουμε στον νερόμυλο για να αγοράσουμε φρεσκοαλεσμένο αλεύρι.

Λίγα λόγια για το Εκλησσάκι :
Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας στην Αρκαδία βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα, σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή κοιλάδα με ένα πυκνό δάσος από γιγάντιες βελανιδιές και πλατάνια.

Χαρακτηρίζεται από ένα θαύμα της φύσης, γιατί στην κορυφή μιας μικρής βυζαντινής εκκλησίας υπάρχουν 17 βελανιδιές που δεν φαίνονται πουθενά οι ρίζες τους, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά του Χάραδρου, ένα μικρό ποταμάκι που καταλήγει στο ποταμό Πάμισσο αρκετά χιλιόμετρα πιο κάτω.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι ο ναός είναι πέτρινος με αρκετή περιεκτικότητα σε χώμα.
Σε αυτή τη μικρή ποσότητα χώματος στη στέγη της εκκλησίας φύτρωσαν πολλά πουρνάρια, σφεντάμια και στη συνέχεια 17 βελανιδιές, τις οποίες η λαϊκή παράδοση θεωρεί ως θαύμα.


Το 1996, το Τμήμα Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων κάλεσε το Γεωφυσικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών να μελετήσει το διατηρητέο κτίσμα ώστε να προχωρήσουν στην αναστήλωσή του.

Μετά από επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης, αποφασίστηκε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική τομογραφία με πολύ μικρά ηλεκτρόδια, προκειμένου να ελεγχθεί το φαινομενο.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι οι ρίζες ακολουθούν τα διάκενα που υπάρχουν μέσα στους πλευρικούς τοίχους πλάτους σχεδόν ενος μέτρου δημιουργώντας απωθητικές τάσεις μεταξύ των λίθων και έτσι καταλήγουν στο έδαφος.

Αφήστε μια απάντηση